Reklama
 
Blog | Jan Koupil

Brblání věčného minority

Ne snad, že bych byl františkán. Ale fakt už mě nebaví, že když je nějaký názor menšinový a zároveň není extremistický, skoro určitě je můj, tyhle volby to zase potvrdily. Tady je pár mých, minoritních, názorů, netřídil jsem je, takže nemají logické řazení.

Komentář je vysloveně brblací, já vás varoval.

Složité problémy nemají jednoduchá řešení. Přestože bychom si to všichni přáli. Prostě to uděláme? Leda kulový. „Prostě“ lze vyházet úředníky, prostě lze vydat nařízení, kterým se nikdo nebude řídit. Prostě lze vyhlásit zakázku bez výběrového řízení. Ono to všechno vypadá prostě, jenže lidská společnost jsou tak trochu spojené nádoby, u kterých nevím, kolik mají otvorů, kde a jak vysoko. Jenže když ono se to tak hezky poslouchá „chceme“, „nedovolíme“, „nepřipustíme“. Kdo má pořád poslouchat experty, kteří navíc odmítají jasně říct, co bude fungovat (co je to za experty, když si nejsou jistí, že!), když ta jasná řešení jsou tak blízko.

Chybí mi honosná slova, velké myšlenky a trocha patosu. Vážně, v tomhle tu postrádám trochu Ameriky. Myslím si, že by politici měli nabízet vizi, vést nás nejen k lepší ekonomické budoucnosti (kdo se dnes má ve skutečnosti opravdu špatně kromě těch, které tu většina vůbec nechce), ale k lepšímu lidství. Mám pocit, že u nás je to postavené na hlavu – místo toho, abychom si vybírali reprezentaci z lidí, kteří by mohli být lepší než my, si ji vybíráme z těch, kdo mají také nějaký „malý škraloup“. Snad nejvíc mi to přišlo nechutné u výběru hlavy státu, o které všichni věděli, že pije přes míru, kouří i tam, kde se nemá, uráží názorové oponenty, kde to jde, je vulgární. Jenže jako jsou vlastně všichni rádi, když se šéfem party stane někdo, na koho „něco“ vědí, a nebude je moc honit, i tady jsme raději vybrali toho, kdo má stejné chyby jako my, než bychom museli poslouchat toho, kdo by mohl připomínat naši vlastní nedostatečnost a ukazovat, že bychom mohli být lepší. Ještě, aby nám tak někdo kázal, a s tímhle dědou bude aspoň sranda (to jsem u známých vážně slyšel). No, srandy máme kopec!

Na důchod nebude. Na můj. Nerozumím tomu – když mi bylo 14, poprvé jsem viděl jakési demografické křivky a slyšel mluvit o tom, že současný stav je neudržitelný. Když mi bylo 18, mluvilo se o tom, že je nutná penzijní reforma, abychom neprojídali peníze mladých. Je mi 37, křivky se dále rozvíjejí podle předpokladů, či spíš hůře, a protože se nestalo vlastně nic, vážně jsem toho názoru, že moje peníze jste, milé starší generace, prožraly a prožíráte. Tím nemyslím, že byste vy starší na penzi neměli nárok, problém je v tom, že tady nebere konkrétní člověk druhému, ale tak nějak obecně, a ze státního přece neteče a koneckonců vy jste platili, tak ať platí mladí. Bohužel jste nás tak nějak zapomněli vyrobit na to placení dost a včas.

Přece to měly být privatizační výnosy, které měly garantovat fond penzí pro určitou generaci či dvě a my už si měli spořit na svoji vlastní. Jenže peníze z privatizací byly příliš lákavé, než aby nezmizely ve státním rozpočtu rovnou a navíc by taková věc odvedla stranám hlasy starších, kteří přece chodí volit spořádaněji.

Každopádně dnes je to tak, že je zrušena i ta nejmírnější reforma a já se nejspíš důchodu nedožiju, a pokud, nebude stačit ani na základní potřeby, takže buď musím platit penze cizí a současně velmi intenzivně ukládat do své, nebo zchudnout a spadnout na samé dno. Nezdá se ale, že by tohle bylo pro mladé volební téma, asi se smířili a zařídili, a staří přirozeně už o žádnou změnu nestojí.

A mimochodem, to, že před časem bylo zrušeno započtení doby studia do pojištěné důchodové doby, to považuji za naprostý podraz, především na zdravotních sestrách a učitelích: pokud si při 130% průměru vysokoškolák na chybějící roky vydělá, proč ne, ale s podprůměrem? Kdyby tohle bylo jen trochu známo, nepůjde učitelství dělat už vůbec nikdo.

Není normální být ve vysoké politice a přitom vlastnit média. Když se Karel Schwarzenberg chystal do politiky, prodal týdeník Respekt, aby ho nikdo nemohl nařknout, že ovlivňuje veřejné mínění. Když se tam chystal Andrej Babiš, několikery noviny a rádio koupil, protože to se přece může hodit. Schválně, kolikrát od doby nákupu Adrejem Babišem přišla dříve tak akční MFDnes s něčím nehezkým v řadách majitelova politického hnutí jako první? Zdá se ale, že pro většinu voličů tohle problém není, zatímco za velký problém považují ty migranty, kterých u nás za minulý rok přibylo několik desítek.

Věřím v Evropu. To je vůbec něco, co se dneska nepromíjí. Jenže ona tady opravdu už historicky dlouho nebyla velká válka mezi Evropskými státy a ani se snad nerýsuje (Rusko celkem pochopitelně do Evropy nepočítám), a jsem přesvědčen, že to je vliv EU a NATO, stejně jako spousta dobrého v ochraně lidských práv, ochraně krajiny, ochraně zákazníka. Kupodivu to ale většina spoluobčanů vnímá, jako že nám někdo zvenku (do Evropy jsme si dali přihlášku sami) nařizuje, co smíme a nesmíme. A navíc se nedá prodat zahnutá okurka (tady jen EU implementovala obchodní dohody, které stejně existovaly, aby se dalo klasifikovat zboží a nastavovat cena), nesmíme říkat pomazánkovému máslu pomazánkové máslo (stačilo, aby byl název zahrnut do regionálních výjimek, když k tomu byla správná doba, a nezapomnělo se na něj) a ty evropské dotace, ty vlastně taky nevyčerpáváme (co na tom, že jsme si sami udělali spoustu operačních programů a nesmírně komplikovaných pravidel, nejsme schopni kvalitně zpracovat posouzení dopadu na životní prostředí a můžeme si za to nečerpání sami). Opravdu věřím v evropské hodnoty, evropskou sounáležitost a společnou odpovědnost a přijde mi trapné, že si většina spoluobčanů myslí, že EU je dobrá jen potud, pokud platí.

V národních parcích se má krajina nechat být. Tohle opravdu taky nechápu – když už jsme podědili 50 let pustnoucí Šumavu, proč ji nenechat být, nezcelit zónu nejvyšší ochrany a nenechat prostor přírodním procesům. Zajeďte se všichni kouknout tam, kde to udělali, ta divočina je nádherná a stojí za to. Letos jsem v jednom parku zabloudil někam, kam se nesmí, kdysi zničené lesy uhnily, na nich vznikl nový a nádherný život. Co takhle mu dát šanci a chvíli neposlouchat ty, kteří mají pocit, že jim bereme peníze tím, že nemohou kácet a provozovat sjezdovky. Já věřím, že se nám ta investice vrátí, biodiverzitou, i budoucím turismem, který národní parky a divočina zaručeně vyvolávají – jen to nebude hned. Většina to bohužel vidí jinak, zase nám někdo něco radí, nařizuje, strká sem nos. A ty vlky, rysy a medvědy by bylo nejlepší taky postřílet – jsou nebezpeční lidem a navíc je to škodná. Pro naše revíry, že.

Na druhou stranu nechápu, proč naši čeští ochranáři nedovolili švagrovi, který žije v hustě osídlené CHKO, namířit štít na domě na sever a jih s ohledem na tradiční vzhled okolní krajiny. Kolem jsou tři domy, z nichž dva jsou orientovány V-Z a jeden S-J. To bude asi ta naše pravá česká lokální skutečně užitečná ochrana přírody.

Stát, respektive kraje, má podporovat technické a učňovské školství. Alespoň to bylo prakticky společné heslo všech stran ve volbách minulého týdne. Podle mě má stát podporovat jakékoli školství, které za něco stojí, a kontrolovat, že za něco stojí. Tady se ale nemluví o školství, tady jde o to, že zaměstnavatelé prý nemohou sehnat zaměstnance do manuálních profesí a stát s tím má něco udělat. Chápete to? Máme sice svobodu, ale jen částečnou – tady si nebude každý vybírat, co bude studovat, ani zkusit to nebude smět, jestli na to nemá. Inteligentů je moc, musíte makat, holenkové, i kdybyste nechtěli. Tak schválně: Co tvoje dcera, čtenáři? Mělo by se to týkat i jí? Na střední školu s maturitou evidentně má – má nastoupit na učňák a být v příští krizi první na dlažbě (to jsou vyučení vždycky) jen proto, aby nebylo maturantů moc?

Pokud opravdu nemají své zaměstnance, co kdyby budoucí zaměstnavatelé – ti velcí, co si stěžují – zřídili učení přímo u provozovny a sáhli na státní normativ na žáka jako všechny soukromé školy (ty opravdu žijí, dokonce prosperují), a navíc měli zaměstnance, kteří se báječně vyznají ve svém provozu už ve chvíli, kdy nastoupí první opravdový pracovní den? Že se jim tam nikdo nehlásí? Nebude ono to celé o tom, že to vlastně nikdo nechce dělat za ty peníze, které zaměstnavatel nabízí a potažmo za ty peníze, které jsme ochotni zaplatit my? A tak raději brečíme u státu, aby „násilným“ umístěním do učilišť někomu nařídil, aby šel dělat něco, co nechce za peníze, za které by to nikdo dobrovolně nedělal? Mám strach, že žádná podpora školství tady nic nezmůže, svoboda je svoboda. Tedy potenciální levná pracovní síla by tu byla, jen to tak nějak nejsou Češi … už mlčím, nechci být ukamenován.

Myslím si, že byla chyba vypořádat se se šlechtici tak radikálně, jak se kdysi stalo. Nejen, že byly přetrhány vazby, které měli k majetku lidé, kteří jej vlastnili po generace a podle toho se k němu chovali (tahle katastrofa pak byla ještě dovršena znárodněním), ale současně se stát ani nepokusil využít jejich obrovské možnosti v diplomacii. Ta se přece tak často vede po osobní rovině, a kdo jiný měl tolik vazeb mezi jinými evropskými národy? Tenkrát stát promrhal spoustu lidského kapitálu jen kvůli ideologii, ale kdoví, jestli jsme dnes jiní.

Kraj ani stát fakt není firma a vše nemá vést k ekonomické výhodnosti, ale spokojenosti lidí. Možná by se dalo říct, že stát je něco jako neziskovka? Jinak můžeme zavřít všechna divadla, nepřispívat na Smetanovu Litomyšl ani na národní galerii. Také by se daly zavřít 2/3 humanitních oborů vysokých škol (nic neprodukují, že), na veřejné dopravě bychom také ušetřili, učit mohou vysloužilí vojáci, ty silnice ještě chvíli vydrží, a kasu máme hnedka plnou. Ještě bychom možná mohli vyplácet manažerské odměny podle toho, co stát vydělá, tedy vybere na nových daních, ušetří na výplatách a investicích, a udělit je vrchnímu managementu, co vy na to?

Jo a taky pořád věřím, že učitelská profese má smysl, neutíkám z práce do tří minut od posledního zvonění, jsem toho názoru, že bychom se měli i na všeobecných školách vykašlat na naprostou většinu znalostí a věnovat se budování dovedností. A ano, jako učitelé bychom museli systematicky pořád číst spoustu slohovek, esejů, elaborátů z laborek a podobně, bylo by to ale mnohem užitečnější. Tak v tomhle všem jsem taky minoritní, jako snad ve všem, ale koho by zajímaly učitelské speciality.

A věřím, že může být líp. No, a takových nás taky moc není.

Reklama